Tullistaua, det eldste tømmerhuset på gården, bygget 1850
Velkommen til oss på Johansgarda!
Så kjekt at du tar deg tid til å besøke hjemmesiden vår!
Du har kanskje sett oss på instagram eller facebook og lurer litt på hva dette er for noe.
Vi, Svein Gunnar og Birgitte flyttet hit våren 2019 og er nå i gang med å finne ut hva vi skal bruke denne gården til, for her på tunet har vi nesten vår egen lille landsby: 3 gamle hus; Andersstaua, Bestefarshuset og Tullistaua, +et lite eldhus og stor fjøs og låve. Dette var fram til 1880-tallet et gammelt klyngetun og nabogården Hansgarden var også en del av tunet. En utrolig nydelig boplass, beliggende på en liten bakke for seg selv, med store flotte eiketuntrær. det er så idyllisk her at det hadde vært en skam å ikke dele dette med andre!
Tullistaua
Vi startet med å rydde Tullistaua, det eldste og minste tømmerhuset på gården. Etter å ha tømt det så har vi fjernet huntonittplater fra vegger, gulv og tak og fått fram nydelige tømmervegger og tregulv. Vinduskarmer og panel har blitt skrapet så vi kom oss ned på originale farger. I November bestemte vi oss for å åpne tullistaua for publikum, til tross for at vi langt fra er ferdige med å sette i stand huset. En del av huset er verksted og butikk for Birgittes treprodukt, i midtgangen serverer vi kaffe og vaffel, og i den andre enden av huset er en koselig liten stue med småbord og stoler. Det var en kjempesuksess, nysnøen lå vakkert drapert rundt huset og skapte en magisk god gammeldags julestemning, og folk kosa seg rundt bordene og elsket den deilige rolige atmosfæren som er i dette gamle huset. Vi har hatt boklansering og høytlesning for barn, med aking i bakkene rett utenfor huset etterpå, og en intim julekonsert med gårdeieren Svein Gunnar, og hans venn Stian, hvor vi fikk testet hvor mange det er plass til i stua. Birgitte fikk travle dager på verkstedet med å lage flere tapasfjøler og juletrefigurer i bjørk. Alle besøkende er begeistret for det fine gardstunet vårt og vi er nå sikre i vår sak at dette er noe vi vil utvikle videre og dele med andre.
Vårt ønske med Tullistaua er og skape et sted hvor du blir brakt tilbake til en tid hvor ting gikk litt saktere, hvor det knitrer i vedovnen, kaffen kokes på vedkomfyren, lukten av høvelspon og bakverk fyller huset, og gjester som hygger seg. Veien til gardskafé er lang og kronglete når man skal ha det i et så gammelt hus, så derfor vet vi ikke når dette blir ferdig, og om det i det hele tatt lar seg gjøre.
Birgitte Bø Zijlstra, hun er utdannet gullsmed men har nå gått over til å jobbe med treverk og selger kortreiste og naturvennlige bruksgjenstander. Ho har fordypet seg i en treskjærerteknikk som kalles karveskurd og lager nydelige tapasfjøler hvor hun benytter elementer fra karveskurden på en modene og bruksvennlig måte. Hun lager også turbestikk, skje, gaffel, kniv og trefjøl som er den perfekte gaven for turfolk! Ellers så finner du også små søte skytsengler, hjerter og andre små trefigurer. Litt smykker er det også, men nå hovedsakelig av naturmaterialer som tre og bein. Hun har alltid vært opptatt av naturvern og har et sterkt ønske om å drive på bærekraftige prinsipper. Da passer det jo bra å ha verksted og butikk i et gammelt tømmerhus og å kunne hente råvarer fra egen skog!
Besøke Tullistaua?
Tullistaua har for tiden ingen faste åpningstider men ønsker du å besøke verkstedbutikken så kan du ta kontakt med Birgitte på telefon 975 40 697. Birgitte har en litt for stor telefon som ikke passer i lommene hennes, så hvis hun er ute og jobber blir den som oftest liggende et sted hvor ho ikke hører den. Så send helst melding, og så ringer eller svarer hun tilbake når ho har anledning. :)
Er dere en gruppe, lag eller forrening som ønsker å komme på omvisning? Vi tilbyr et koselig opplegg for gupper opp til 20 personer, varighet 2 timer hvor dere får fortalt historien til huset og gården, dere får demonstrert hvordan karveskurd blir gjort og dere får hygge dere inne eller ute med kaffe og lefse eller fersk vaffel. Det er mulig å la bilen stå igjen på tunet og gå seg en tur etter besøket. Prisen er 250,- per person, (minstepris på 1000,- ) Pga at dette er et meget gammelt hus med høye dørterskler og en gammel natursteinstrapp ved inngangen, egner dette huset seg desverre ikke for folk som er avhengig av rullestol. Vi jobber med saken om det er mulig å få til en bredere inngang på baksiden for dem på sikt.
Spikkekurs?
Er dere en vennegjeng som ønsker å finne på noe sosialt i lag så kan Birgitte tilby spikkekurs Dere kan for eksempel få laget deres eget trebestikk, eller smykker/figurer i treverk.
3 timerskurs, kan gjøres på en kveld, her får du laget små trefigurer som kan bli til pynt eller smykke. Maks 8 deltakere, 600,- per pers, (minstepris 1800,-) Dere får låne alt verktøy dere trenger, ferdig kvessede spikkekniver, sandpapir, fargebeis, olje, voks, ståltråd og lim. dere får 2 figurer hver, og mulighet til å kjøpe flere emner. Kaffe og biteti er også inkludert, som blir servert halvveis i kurset. Kuset foregår inne i Tullistaua, men kan også gjøres ute hvis det er fint vær.
6 timers kurs: Her kan dere få laget turbestikk, vi starter med en skje, og er det noen raske spikkere så kan det hende de rekker å begynne på en gaffel eller smørkniv også! Maks 5 deltakere, 750,- pr pers. ( minimum 3 deltakere, eller minstepris 2000,- )
Dette kurset er perfekt å gjøre utendørs om været tillater det. Eller så tar vi det i Tullistaua. Vi starter med rå eller tørr ved,( fritt valg) bruker øks, spikkekniv og skjejern for å forme skjea, og så er det å pusse den for hånd med sandpapir. ( jobber du med rått trevirke så må du ta finpussen hjemme. Om noen ønsker å spikke trefigurer i steden, så er det selvfølgelig mulig. Du trenger ikke å ha med noe verktøy, du får låne alt, og kurset inkluderer emne til en skje, og kaffe + biteti. Dere har mulighet å kjøpe flere emner. Her har vi to pauser i løpet av kurset. Ha med matpakke hvis du ikke greier å leve på kaffemat hele dagen.
Hvem kan delta?
Det egner seg for voksne som finner glede i å lage noe selv. Alle får til noe, selv om du tror du har 10 tommeltotter og ikke kan håndtere verktøy, så skal jeg love deg at vi alltids skal få til noe! Det er viktig for oss at du opplever mestringsfølelse og du vil få god hjelp underveis, derfor det kun er maks 6 deltagere per kurs. Hendene dine må også fugere normalt, men du bør helst styre unna dette kurset om du sliter med betennelse i armer, skuldre og nakke. Godt syn er kjekt å ha, men med gode briller kommer du like langt, og du beskytter øynene dine samtidig! mye pussestøv kan fremkalle allergiske reaksjoner hos noen.
Litt småkutt og blod må dere også regne med, selv om vi prøver å beskytte utsatte fingre med sportstape.
Både tape og plaster er inkludert i kurset. Alkohol er det ikke lov å drikke under dette kurset, dette fordi at din fokus og reaksjonsevne svekkes så mye allerede etter én enhet, at det er stor fare for alvorlige kuttskader.
Å holde fokus over lang tid er ikke lett, men det finnes triks for å øke din konsentrasjon, ved for eksempel å ta seg en liten tur og få opp blodpumpa i 20 - 30 minutter. 6 timerskurset kan hvis ønskelig, starte med en liten tur opp i skogen hvor Birgitte viser hva slags tresorter hun bruker. (bratte bakker, så her får du opp pulsen)
Overnatting i Måndalen.
Sjekk ut Moon valley lodge! Nytt utleie sted med nydelig beliggenhet og utsikt over Romsdalsfjorden.
Ellers så finnes det Måna camping, Strandhuset og Høljenesgarden. Alle ligger på Voll som er sentrum i bygda vår nede ved fjorden, der har vi Matbutikk, post, treningsenter og bensinstasjon. Gården vår ligger på 100 moh, 3 km fra Voll.