Om


Tullistaua, det eldste tømmerhuset på gården, bygget 1850

Velkommen til oss på Johansgarda!

Så kjekt at du tar deg tid til å besøke hjemmesiden vår! 

Du har kanskje sett oss på instagram eller facebook og lurer litt på hva dette er for noe.


Vi, Svein Gunnar og Birgitte flyttet hit våren 2019 og er fortsatt i prosessen med  å finne ut hva vi skal bruke denne gården til, for her på tunet har vi nesten vår egen lille landsby: 3 gamle hus; Andersstaua, Bestefarshuset og Tullistaua, +et  lite eldhus og stor fjøs og låve. Dette var fram til 1880-tallet et gammelt klyngetun og nabogården Hansgarden var da også en del av tunet. En utrolig nydelig boplass, beliggende på en liten bakke for seg selv, med store flotte eiketuntrær.  det er så idyllisk her at det hadde vært en skam å ikke dele dette med andre!

Høsten kom våre første ekte husdyr, en flokk med sauer av rasen Grå trønder. Nå kan vi kalle oss EKTE bønder. Hittils har vi kun hatt noen få koppelam og 15 høns. Sistnevnte gir oss egg til våre deilige vafler som vi serverer med nykokt kaffe i Tullistaua når vi har åpen gård. Syltetøyet lager vi også selv, og jordbæråkeren blir litt større for hvert år som går. Bringebær vokser vilt langs de mange steingardene her på gården. Av hylleblomsten og rabarbraen lager vi saft.


Tullistaua

Vi startet med å rydde Tullistaua, det eldste og minste tømmerhuset på gården. Etter å ha tømt det så har vi fjernet huntonittplater fra vegger, gulv og tak og fått fram nydelige tømmervegger og tregulv. Vinduskarmer og panel har blitt skrapet så vi kom oss ned på originale farger. I November 2019 bestemte vi oss for å åpne tullistaua for publikum, til tross for at vi langt fra er ferdige med å sette i stand huset. En del av huset er verksted og butikk for Birgittes treprodukt, i midtgangen er verkstedutsalget, og i den andre enden av huset er en koselig liten stue med småbord og stoler. Det var en kjempesuksess, nysnøen lå vakkert drapert rundt huset og skapte en magisk god gammeldags julestemning, og folk kosa seg rundt bordene og elsket den deilige rolige atmosfæren som er i dette gamle huset. Vi har hatt boklansering og høytlesning for barn, med aking i bakkene rett utenfor huset etterpå, og en intim julekonsert med gårdeieren Svein Gunnar, og hans venn Stian,  hvor vi fikk testet hvor mange det er plass til i stua. Birgitte fikk travle dager på verkstedet med å lage flere tapasfjøler og juletrefigurer i bjørk. Alle besøkende er begeistret for det fine gardstunet vårt og vi er nå sikre i vår sak at dette er noe vi vil utvikle videre og dele med andre. 

Vårt ønske med Tullistaua er og skape et sted hvor du blir brakt tilbake til en tid hvor ting gikk litt saktere, hvor det knitrer i vedovnen, kaffen kokes på vedkomfyren, lukten av høvelspon og bakverk fyller huset, og gjester som hygger seg. Veien til gardskafé er lang og kronglete når man skal ha det i et så gammelt hus, så derfor vet vi ikke når dette blir ferdig, og om det i det hele tatt lar seg gjøre. Men i sommer skal huset endelig få seg et nytt og tett tak! Det var på tide for det lekker! Og forhåpentligvis får vi også en vedovn og stålpipe i samme slengen. Vi gleder oss oss til endelig å kunne få varmet opp huset skikkelig og få tilbake lyden og lukten av vedfyring. 


Birgitte Bø Zijlstra, hun er utdannet gullsmed men har nå gått over til å jobbe med treverk og selger kortreiste og naturvennlige bruksgjenstander. Ho har fordypet seg i en treskjærerteknikk som kalles karveskurd og lager nydelige tapasfjøler hvor hun benytter elementer fra karveskurden på en modene og bruksvennlig måte. Hun lager også turbestikk, skje, gaffel, kniv og trefjøl som er den perfekte gaven for turfolk! Ellers så finner du også små søte skytsengler, hjerter og andre små trefigurer. Litt smykker er det også, men nå hovedsakelig av naturmaterialer som tre og bein. Hun har alltid vært opptatt av naturvern og har et sterkt ønske om å drive på bærekraftige prinsipper. Da passer det jo bra å ha verksted og butikk i et gammelt tømmerhus og å kunne hente råvarer fra egen skog!


Svein Gunnar Rydjord kommer fra Holmemstranda, og drev Rosvang gaard tidligere, -før det ble hotell. Han er som poteten og kan brukes til alt! Han jobber som lærer på Gjermundnes landbruksskole, er bonde, kokk, musiker, mekaniker og gårdens handyman. Politisk engasjert, miljøverner  -og han er også student, og tar PPU i Ås. Det er lite fritid for denne mannen her, men får han seg  av og til en tur ut på fjorden med båten sin, så er han fornøyd med livet! Besøke Tullistaua?

Tullistaua har for tiden ingen faste åpningstider men  ønsker du å besøke verkstedbutikken så kan du ta kontakt med Birgitte på telefon 975 40 697. Birgitte har en litt for stor telefon som ikke passer i lommene hennes, så hvis hun er ute og jobber blir den som oftest liggende et sted hvor ho ikke hører den. Så send helst melding, og så ringer eller svarer hun tilbake når ho har anledning. :) 


Er dere en gruppe, lag eller forrening som ønsker å komme på omvisning?  

Gå inn i menyen og klikk på GÅRDSBESØK


Spikkekurs eller workshops? 

gå inn på menyen og klikk på  BIRGITTE BZOvernatting i Måndalen.

Sjekk ut Moon valley lodge med  nydelig beliggenhet og utsikt over Romsdalsfjorden. 

Ellers så finnes det Måna camping, Strandhuset og Høljenesgarden. Alle ligger på Voll som er sentrum i bygda vår nede ved fjorden, der har vi Matbutikk, post, treningsenter og bensinstasjon. Gården vår ligger på 100 moh, 3 km fra Voll.